Musikk       Bøker

Mine bøker - Kulturhistorie

1.   Det underjordiske Roma (Ashehoug 2008).   Boken er en kulturhistorisk guide til det underjordiske Roma, byen under byen.   Den er delt i tre seksjoner: Del I (kongetid og republikk) - Del II (keisertid) - Del III (kristen tid).  Hensikten er å gjøre leseren oppmerksom på hvilke historiske skatter som ligger gjemt like under føttene våre straks vi begynner å vandre rundt i Roma. Illustrasjoner er det rikelig av, samt kart.  Boken er et resultat av mye arbeide med den evige stad, først som klassiskstuderende, dernest som teologistuderende, senere som universitetslærer i Roma (Angelicum), og sist men ikke minst som guide for grupper fra Norge.  Boken nevner også vesentlige trekk fra sosialhistorien, en side ved antikkensom altfor sjeldent trekkes frem.

2. I skyggen av Vesuv – romerske hemmeligheter i Napoligulfen (Aschehoug 2009).  Dette bindet skildrer en reise som starter i Napoli og som ender i Solfatara ved Pozzuoli.  Det er en kulturhistorisk reise det dreier seg om, og stedene vi besøker er Napoli, Herculaneum, fjellet Vesuv, Pompeii, Oplontis, Boscoreale, Stabia, Sorrento, Capri, Miseno, Bacoli, Baia, Cuma, Pozzuoli og Solfatara. Målet er å bli bedre kjent med de minner som romerne har etterlatt seg på disse trakter, og som vi stort sett kan takke vulkanen Vesuv for.  For her nede var de at de rike romerne slo seg ned og innrettet seg på mest mulig luksuriøst vis.  De største attraksjonene er selvsagt ruinbyene Herculaneum og Pompeii, men hele Napoligulfen er pepret med minner om de gamle. Her kommer vi dem nærmere enn på noe annet sted i romerriket. 

3. Hellas fra sør til nord (Spartacus 2014). Boken ble bestilt av Aschehoug, men utkom på Spartacus (grunnet en del rot …). Den tar for seg Hellas’ historie i antikken ut fra følgende skjema: Kreta er den eldste delen av Hellas, kulturhistorisk talt, noe dens minoiske kultur vitner om. Peloponnesos er neste kapitel og presenterer oss for homerisk-heroisk tid, den vi kjenner fra Iliaden og Odysseen. Vi finner mange spor av denne krigerske kulturen, dessuten fører den oss til Tyrkia, til Hissarlik – Troya. Nord for Peloponnesos kommer vi til tredje etappe av vår ferd: Athen og Attika – den klassiske greske kulturs anested. Som guide har vi med oss Pausanias, denne antikke reiseføreren som skrev om Hellas i romersk tid. Men vi fortsetter nordover til Makedonia, på sporet av Alexander den store og den fremtid han skulle bringe for den antikke verden. Alt i alt benytter vi en kombinasjon av geografiske og kronologiske akser: det eldste ligger i syd, det yngste i nord.

4. På sporet av de første kristne (St. Olav 2013) er en rundreise med og blant kristne i det første århundret. Reisen følge personer vi kjenner fra NT og fra tiden like etter: Jesus – Paulus – Johannes av Patmos – Ignatius av Antiokia. Vi begynner i Israel, drar gjennom Tyrkia til Hellas og til Roma, med mindre avstikkere til Kypros og Malta. Det hele er en odysse inn i de første kristnes verden, en vi lett kan bli kjent med i dag, takket være masseturismen og moderne kommunikasjoner. Vi oppsøker svært mange steder, så å si hele det nytestamentlige kartet. Boken er ment å skulle inspirere dagens reisende til å følge i deres fotspor.

5. Med Paulus i Tyrkia (St. Olav 2013). Bind to i trilogien om Paulus fra Tarsos. Vi blir bedre kjent med både apostelen og med Tyrkia. Vi følger store deler av vestkysten og en stor del av det anatoliske innland. Det er et Tyrkia under romersk administrasjon, etter grekerne, vi møter. Og her er oppgangstider. Landet viser seg å være utrolig variert, og det er også apostelens erfaringer i dette gamle terrenget. Store deler av boken kan med fordel brukes som reiserute den dag i dag. Vi ser en god del som han også har sett – i tillegg til mye mer. Efesos blir en slags hovedstad i alt dette. Her er mye å se og lære.

6. Fra ørken til paradis – gamle klostre i Egypt (St. Olav 2014). Denne gangen går ferden gjennom hele Egypt, fra Alexandria i nord og til Aswan i syd. Vi er på jakt etter de første munkene i kristendommens historie, navn som Antonius, Paul, Makarios, Pakomius, og mange, mange flere. Mange av de eldste klostrene ligger gjenreist i dag, etter en stor innsats fra den moderne koptiske kirken. Vi kjører med egen bil og egen sjåfør. Vi drar fra by til by, langs Rødehavskysten, langs Nildalen, gjennom ørkenen i vest, rundt omkring første katarakt ved Aswan. Vi blir på denne måten bedre kjent med den koptiske kirkens historie, og med noen av kristendommens største helter.

7. Med Paulus i Italia (St. Olav 2015). Dette er tredje og siste bind om apostelen Paulus fra Tarsos. Vi følger fangen Paulus fra Caesarea i Judea til Roma, på vei til den keiserlige domstolen der. Ferden er dramatisk nok, med skipbrudd og det hele, inkludert en overvintring på Malta. Syd-Italia er viet grundig oppmerksomhet, hele veien langs Via Appia og inn til keiserstaden Roma. Der må vi se oss litt omkring før vi blir kjent med de steder som er knyttet til apostelens navn, hans virke og død i samme by. Mange er de steder som er knyttet til hans navn her nede – og de er alle verd å bli kjent med.


Aage Olav Johannes Kristoffer Leonard Lund Hauken.

Født 02.09.1947
i Bergen.

Adresse:
Finnesveien 55
5700 VOSS

Telefon:
56 51 19 64
92 88 30 39

E-post:
aageojh@online.no

 

Denne siden er designet av Designer Web